Wedstrijden

Onze jeugdleden doen mee aan wedstrijden. Dat is belangrijk! Tijdens de trainingen werken de trainers toe naar verbetering van techniek, snelheid en vaardigheden. Deelname aan de wedstrijden is stimulerend, maar heeft daarnaast een belangrijke functie in de ontwikkeling. Het geeft ook binding tussen kinderen, het is spannend en vooral erg gezellig. Ook voor de ouders is zo’n dagje atletiekwedstrijd leuk om mee te maken. Feniks waardeert het dat de ouders bij atletiek betrokken zijn en hun kinderen begeleiden bij wedstrijden. Zoveel mogelijk is altijd iemand van de club (trainer) aanwezig om de algemene leiding te nemen bij de wedstrijden.

Kalender

De kalender met wedstrijden en andere evenementen voor de jeugd van AV Feniks is te vinden via het hoofdmenu onder kalender. Hieronder lees je meer over de competities en losse wedstrijden waar Feniks aan meedoet.

Competitie en cross

Deelname aan de competities en de cross hoort bij het lidmaatschap en wordt door AV Feniks betaald. De losse wedstrijden waaraan je kind deelneemt zijn voor eigen rekening. Vaak gaat inschrijving voor losse wedstrijden via Atletiek.nu. Met het lidmaatschapsnummer van de AtletiekUnie, dat staat op de digitale kaart die je ontvangt, schrijf je je kind of jezelf snel in. Voor een uitgebreide kalender kijk je op atletiek.nl, de website van de atletiekunie. Op deze website houdt Feniks ook bij welke leuke wedstrijden te doen zijn, maar je kan altijd zelf kijken op de genoemde websites.

De competitie en cross gaat via de club. Je wordt dan ook geïnformeerd door de club over opgeven en deelname. Zodra bekend, zal het wedstrijdsecretariaat ook het tijdschema (chronoloog) van de wedstrijd toesturen. Van alle jeugd- en wedstrijdleden verwachten wij dat zij meedoen aan de competitie wedstrijden. Leden worden automatisch aangemeld voor de competitiewedstrijden. Mocht het een keer niet passen dan moet dit zo snel mogelijk doorgegeven worden aan de trainer. Dit kan vaak tot uiterlijk twee weken voor een wedstrijd. Er wordt op je gerekend! 

Wanneer je kind toch niet mee kan doen, stuur je zo snel mogelijk een mail terug. Er moet een erg goede reden zijn om niet aan de wedstrijden mee te doen, de trainers rekenen op deelname en ook de andere kinderen worden gedupeerd als je kind niet meedoet! Bij afwezigheid zonder afmelding worden de wedstrijdkosten wel in rekening gebracht. Deze zijn rond 7 euro per wedstrijd.

Wat neem je mee naar de wedstrijd en waar denk je aan?
 • Wedstrijdkleding (verplicht bij elke wedstrijd): Feniks-shirt/topje zwarte broek en loopschoenen (zeker vanaf D-junioren ook spikes).
 • Wees op tijd aanwezig zijn, gulden regel hierbij: een uur van te voren om te verkennen en je startnummer op te halen
 • Denk aan vervoer met iemand anders op de club als je dat niet hebt.
 • Neem voldoende eten en drinken mee.
 • Blijf tijdens elke wedstrijd sportief.
 • Bij een andere club zijn we te gast ruim dus alles netjes op.
 • Geen sieraden, mobiele telefoon of veel geld mee.
 • Denk aan regenkleding en extra droge kleding.
Competities

Voorjaarscompetitie
AV Feniks heeft zich aangesloten bij de voorjaarscompetitie voor pupillen (meerkamp) en de voorjaarscompetitie voor junioren (deelname per onderdeel, maar wel als team).
De competitie bestaat uit 3 wedstrijden (B- en A-junioren 2 wedstrijden) en na goede resultaten als team of individueel bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de (regio)finale.

Tijdens deze wedstrijden wordt door de pupillen een meerkamp afgewerkt. Deze meerkamp bestaat uit een sprint (40 of 60 m), een middenlange afstand (600 of 1000 m), een springonderdeel (ver- of hoogspringen) en een werponderdeel (balwerpen of kogelstoten).
Bij de juniorencompetitie wordt door de trainer een ploeg-opstelling gemaakt. Elke junior mag maximaal aan drie onderdelen (excl. de estafette) deelnemen. Voor meer informatie over deze competities kunt u kijken op de website www.tigch.nl

Crosscompetitie

In het herfst/winter-seizoen doet Feniks sinds jaar en dag mee aan de crosscompetitie. Hierbij lopen minipupillen t/m A-junioren een middenlange afstand op een afwisselende ondergrond. Crossen is misschien beter bekend bij jou als veldlopen.
Deze races zijn dus niet (geheel) op een atletiekbaan, maar gaan door het bos, over een weiland, meestal onverhard en geschikt voor spikes. Soms vinden de wedstrijden plaats onder barre omstandigheden, maar er is na afloop van de cross altijd weer dat tevreden gevoel van overwinnen.

Deze competitie bestaat uit 3 wedstrijden en na goede resultaten in minimaal 2 van deze wedstrijden als team of individueel is plaatsing voor de regiofinale mogelijk.

Voor meer informatie over de crosscompetitie kunt u de website www.tigch.nl raadplegen.

Indoorwedstrijden

Jeugd van AV Feniks doet enkele malen per jaar mee aan indoorwedstrijden die door verenigingen in de regio worden georganiseerd. Via de website, in het infobord op de atletiekbaan en tijdens de trainingen word je op de hoogte gebracht van de wedstrijden die AV Feniks gezamenlijk wil bezoeken. Je kunt ook individueel meedoen en inschrijven via atletiek.nu en/of via atletiek.nl

Let op: deelname aan deze wedstrijden is niet gratis, de inschrijving gaat individueel via Atletiek.nu of via de website van de organiserende vereniging. Het is helaas niet altijd mogelijk om trainers aanwezig te laten zijn. De trainingen op onze atletiekbaan gaan namelijk meestal gewoon door!

Overige wedstrijden

Naast de competitie-, cross- en speciale indoorwedstrijden zijn er tal van andere wedstrijden om aan mee te doen. Zie voor deze wedstrijden o.a. www.atletiek.nl of atletiek.nu
Je kunt jezelf of je kind inschrijven via deze websites (of via de organiserende vereniging). Volg hierbij de instructies van de organiserende vereniging of organisatie. Informeer je het wedstrijdsecretariaat als je aan een wedstrijd meedoet?

Atletiek?

 • Atletiek: ‘moeder van alle sporten’
 • Atletiek is afwisselend
 • Atletiek kun je in teamverband doen, maar je eigen prestatie wordt beloond

Verplicht vrijwillig

Atletiekwedstrijden zijn gezellige en sportieve evenementen. AV Feniks stelt het zeer op prijs als ouders/verzorgers van onze jeugdleden zich bij de vereniging betrokken voelen, door als jurylid of anderszins hulp te verlenen bij wedstrijden en/of activiteiten. Een van de voorwaarden bij het aangaan van het lidmaatschap is dat de ouder/verzorger van een jong lid, of de junior zelf, helpt bij 2 wedstrijden per jaar. Door op te bouwen, materiaal uit het veld te halen, eten rond te brengen of als hulp-jurylid.

Bij wedstrijden met een gezamenlijke inschrijving (competitie en cross) gaat altijd een trainer of ploegleider mee. Enthousiaste toeschouwers zijn welkom. Stimuleer je kind vooral om aan wedstrijden deel te nemen: atletiek is een prestatiegerichte sport, maar plezier in de sport en lichaamsbeweging staat bij Feniks voorop. Help je kind te genieten van zijn/ haar eigen ontwikkeling en leer hem/haar ook dat te waarderen bij andere kinderen. En bovenal: zorg dat je kind er plezier in blijft houden!