Hardlopen

Groepen

AV Feniks is in februari 2010 begonnen met het aanbieden van looptraining aan volwassenen. Deelnemers kunnen kiezen om o.l.v. een gekwalificeerde trainer aan de techniek en conditie te werken. We werken met  schema’s op maat en persoonlijke begeleiding. Je zult zien dat je je al na enkele weken rustig trainen beter gaat voelen!

Inmiddels zijn er groepen op verschillende niveau’s waardoor je binnen je eigen kunnen kunt instappen en op een later moment kunt doorstromen naar een andere groep. Hieronder staat een opsomming van de vaste groepen waarmee we momenteel in de vereniging actief mee zijn:

Zaterdag

Voor mensen die willen starten met hardlopen is dit een prima groep om in te stromen. In deze groep lopen ook ouders die hun kinderen naar de zaterdagmorgentraining brengen en zelf ook actief willen zijn. Op zaterdagmorgen van 10:00-11:30 uur wordt in een ontspannen sfeer getraind met meestal twee aanwezige trainers waardoor de groep soms tijdens het lopen gesplitst kan worden op snelheid.

Interesse? Neem contact op met Marijke de Jong

Dinsdag & Woensdag

Op dinsdag en woensdagavond van 19.30-21.00 uur is er training voor lopers die met redelijk gemak 30-40 minuten aan een stuk kunnen hardlopen, als je meer kan is dat natuurlijk prima. In deze groep werk je op rustige wijze aan je techniek en je conditie. Het is zeer aanbevolen om hiernaast minimaal een keer per week voor jezelf te lopen. Veel van de leden van deze groep lopen al enkele jaren, waardoor hun lichaam de intensiteit van de training gewend zijn, als beginner in de groep doe je op je eigen (aangepaste) intensiteit mee. De gezamenlijke training bestaat uit een warming-up, loopscholing en (een beetje) krachttraining, een intervaltraining en als afsluiting een cooling down. Als je graag traint met een specifiek schema met logboek dan is dat mogelijk door het aan te geven bij de trainer, deze kan dan ook zien wat je doet en hoe je erbij staat.

Op beide dagen staat er een Dennis klaar om de training te verzorgen. Het staat de lopers in principe vrij te kiezen welke dag te komen trainen, net wat die week het beste uitkomt. Omdat deze trainingen intensieve intervallen bevat raden we af om in dezelfde week beide dagen mee te doen. Ook de trainers hebben zo de mogelijkheid om af en toe van trainingsdag te wisselen als de omstandigheden dit vereisen. 

Meer informatie? Neem contact op met trainer Dennis Schipper !


Gaasperplasrun 2015

Trainingstijden

  Dag Tijd
  Zaterdag 10.00.11.30
  Dinsdag 19.30-21.00
  Woensdag 19.30-21.00

Vakanties

 • Tijdens de vakanties zijn er in principe gewoon trainingen op de baan.
 • Indien er in een uitzondering situatie geen trainer en vervanger is, gaat de training niet door.
  In dat geval wordt dat per mail kenbaar gemaakt.
 • Op de meeste feestdagen zijn er geen trainingen.

De trainingen vinden allen plaats vanaf de Atletiekbaan in het Bijlmerpark en in de omgeving van het park. U mag gerust langskomen om mee te doen als proeftraining! Op dat moment kunt u kennismaken met de groep en trainer om een goed afweging te kunnen maken of u een lidmaatschap wilt aangaan.

Tot Slot

In je eentje kan het soms ongemerkt gebeuren dat je wat trainingen overslaat, in een groep die op een vaste dag traint zul je iets meer druk voelen om toch naar de training te gaan. Daarnaast zorgt een groep voor nog meer enthousiasme voor het hardlopen, en trek je je aan elkaar op. Dit alles is onder leiding van een gecertificeerde trainer die jou kan helpen om efficiënter te lopen met minder kans op blessures, door je aanwijzingen te geven op je looptechniek, een schema met een verantwoorde opbouw te overleggen, en ook meer theorie achtergrond mee te geven. Hoe fijn is dat?

Om de kans op blessures niet groter te maken dan nodig, proberen we de loop tijd en belastbaarheid van een loper geleidelijk te verhogen. In het algemeen betekent het dat er aan een startniveau plus trainingstraject duur een te verwachten doel is:

 • beginner met (veel) overgewicht => mogelijk advies eerst beginnen met wandelen!

 • beginner => 6 weken => 3km / 20 minuten aaneensluitend.

 • beginner met sportervaring => 6 weken => 5km

 • trainingen van 20 minuten => 6 weken => 5km

 • trainingen van 30 minuten => 12 weken => 10km

 • trainingen van 45 minuten => 12 weken => 15km of 10EM

 • trainingen van 60 minuten => 12 weken => halve marathon

 • trainingen van 100 minuten => 18 weken => marathon

Voor meer informatie of antwoord op uw vragen met betrekking tot de loopactiviteiten van AV Feniks kunt via de mail contact opnemen. U kunt natuurlijk ook meteen online inschrijven voor een hardloop groep van AV Feniks.

Cursussen

Onze cursussen vinden op zowel de atletiekbaan als in het omliggende park plaats. Verzamellocatie is de blauwe atletiekbaan van het bijlmersportpark. De trainers behandelen per sessie een onderwerp, zoals blessurepreventie, wedstrijdvoorbereiding, krachttraining en looptechniek.

Een atletiekbaan kan voor recreatieve lopers als barrière worden gezien omdat er een gedacht wordt aan snelle lopers. In de praktijk zul je zien dat dit enorm meevalt, en er ook lopers op een rustiger tempo meedoen. In de loopgroepen zijn genoeg lopers die op een voor hun ontspannen tempo lopen, en die ook komen voor de motivatie en gezelligheid van de groep.

Start To Run Beginnerscursus

Enkele malen per jaar starten wij een beginners loopgroep via het Start to Run concept. In de start to run groep kun je in een aantal lessen leren hardlopen. De lessen bestaan uit theorie en praktijk. We werken aan de hand van een door de Atletiek Unie ontworpen en inmiddels beproefd kernschema. Loopplezier krijgen en behouden staat voorop bij de loopcursus, de afwisselende trainingen voor beginners hebben als doel om op verantwoorde wijze in 7 weken 3 km aaneen te kunnen lopen. De leiding is in handen van een ervaren en gediplomeerde looptrainer. Er is veel aandacht voor het rustig opbouwen van de conditie en het voorkomen van blessures. Elke week wordt een ander belangrijk aspect van de looptechniek geoefend en wordt er aandacht besteed aan een thema. Meer info is te vinden via de website Start to Run en in ons eigen cursus aanbod.

Erna is een loper die al lid van AV Feniks was en de Start-to-Run door omstandigheden gebruikte om opnieuw op te bouwen: De enorm diverse groep vond ik erg leuk, jong en oud, hoog en laag opgeleid en naast echte beginners ook opnieuw opbouwende lopers. De trainingen waren goed en afwisselend met aandacht voor kracht, techniek en conditie. Ook werd er voorzien in een schema voor trainingen tussen de zaterdagen door. Na zes weken liep iedereen al twintig minuten aaneengesloten en binnen  de korste tijd vond ik hardlopen weer net zo leuk als ik me herinnerde, heel motiverend.

Xandra werd gemotiveerd door haar nicht om voor een betere conditie en een gezondere levensstijl te starten met hardlopen: De groep beviel me prima, vanaf het begin was de stemming vrolijk en erg vriendelijk. Ik heb veel geleerd over blessure preventie en ook rust nemen, de trainer geeft iedereen goede tips  en neemt de tijd om oefeningen rustig uit te leggen. Samen hardlopen geeft extra motivatie, ik was trots en voldaan toen we de laatste training 20-25 minuten aaneengesloten konden hardlopen, bovendien voel ik me energieker en vrolijker.

Paul is een loper vanuit het vorig Start-to-Run traject, die AV Feniks als best bereikbare locatie koos vanuit IJsselstein: Ik wilde beter leren hardlopen, omdat ik hiervoor een zwakke conditie had en het hooguit 2 minuten kon volhouden. Dat is inmiddels, met een half uur aaneengesloten hardlopen, vele malen beter geworden. Na de cursus ben ik aangesloten bij de groep die op zaterdagochtend traint, en op 12 maart ga ik bij de Louis Vinkloop meedoen aan de 5 km

 

 

Vervolg cursus

AV Feniks organiseert verschillende (aansluitende) cursussen richting evenementen die in de directe nabijheid van de vereniging plaatsvinden. Ben je hardloper en op zoek naar een leuke uitdaging, of heb je je al ingeschreven voor een van deze wedstrijden? Neem dan deel aan zo’n cursus zodat je straks helemaal voorbereid bent om een goed resultaat te behalen. Voor de een is het doel uitlopen van 5 kilometer, voor een ander kan dit bijvoorbeeld een PR verbetering op 10 kilometer zijn.

De cursussen sluiten vaak aan op wedstrijden in de buurt, maar het meedoen hieraan is in principe optioneel. De cursus bevat een groepstraining per week door een gediplomeerde trainer met gevarieerde techniek aandachtspunten, theoretische achtergrond informatie, en een persoonlijk schema met duurlopen waarvan wordt verwacht dat je deze  voor jezelf afwerkt. Een startbewijs voor de wedstrijd die als doel is benoemd is geen onderdeel van het pakket.

(Bedrijf) Clinics

Het is ook mogelijk om eenmalig of meerdere keren een clinic te laten verzorgen door de trainers van AV Feniks. Dit kan interessant zijn voor bedrijven of andere groepen, die op sportief gebied hun werknemers/deelnemers willen ondersteunen met de kennis en ervaring van onze trainers. Het is in overleg mogelijk om dit bij ons op de atletiekbaan te organiseren, of op een door u bepaalde locatie. Ons uitgangspunt hierbij is dit tegen een vast uurtarief aan te bieden, waarbij een groepsgrootte tussen vijf en vijfentwintig personen wordt aangeraden.

Op dit moment verzorgen we bijvoorbeeld voor ABN AMRO een cursus traject van 15 weken richting de Egmond halve marathon. In drie eerdere trajecten is hierbij getraind richting diverse afstanden bij de Dam tot Damloop en de Amsterdam marathon.

Voor meer informatie of een offerte kun u mailen naar info@avfeniks.nl

Aanbod

Binnenkort gaan we wederom cursussen aanbieden

 • Goed voornemen traject: december en januari
  • zaterdag 10:00, dinsdag/woensdag 19:30
  • Als losse cursus. Normaal € 50,- Nu € 45,- (inschrijven)
  • Of nog voordeliger: word lid van AV Feniks en het kost je niets extra. Meld je hier aan via de aanmeldpagina
 • 8 weken Start to Run (Beginnerscursus, ook via AtletiekUnie).
   • Zaterdag 10:00: medio maart 2020
   • Voor iedereen die interesse heeft, maar nog met vragen zit, stel deze dan aan de trainer marh.dejong@gmail.com

De afgelopen maanden hebben we de volgende cursussen aangeboden

 • 7 weken. Doel: 9 Juni Gaasperplasrun 5/10 Km.
  • Vanaf dinsdag 23, woensdag 24 of zaterdag 27 april.
  • Voor de verschillende trainingsdagen stellen wij een verwachting aan het startniveau van de deelnemers
   • dinsdag/woensdag: minimaal 30 minuten aansluitend kunnen hardlopen op een ontspannen tempo.
   • zaterdag: minimaal 20 minuten aansluitend kunnen hardlopen op een ontspannen tempo.
  • Als losse cursus. Normaal € 42,- Nu € 40,- (aanmelden)
  • Of nog voordeliger: word lid van AV Feniks en het kost je niets extra. Meld je hier aan via de aanmeldpagina
 • 10 weken. Doel: 22/23 September Dam tot damloop 5/10 EM. Normaal € 60, Nu € 55,-
  • Woensdag 19.30: 18 juli-19 september
  • Voor de cursus stellen wij een verwachting aan het startniveau van de deelnemers van minimaal 30 minuten aansluitend kunnen hardlopen op een ontspannen tempo. Aanmelden kon door je gegevens in te vullen in het formulier achter de link. De cursus bevat alleen hardloop trainingen, en geen startbewijs
 • 8 weken Start to Run (Beginnerscursus, ook via AtletiekUnie).
  • zaterdag 10:00: 7 september – 26 oktober
   • Geef je op via www.starttorun.nl, kosten zijn 49,50 euro voor 7 bijeenkomsten.
   • Direct bij AV Feniks als losse cursus. Normaal € 42,- Nu € 40,- (aanmelden)
   • Of nog voordeliger: word lid van AV Feniks en het kost je niets extra. Meld je hier aan via de aanmeldpagina
   • Voor iedereen die interesse heeft, of zich al heeft aangemeld is het mogelijk om op woensdag 27 februari om 19.30 uur mee te doen met een korte proeftraining, of op dat moment nog vragen die je hebt aan de trainers te stellen.

Voor meer informatie over de cursussen: stuur een mail naar Dennis.Schipper@AvFeniks.nl

Shares
Share This