Sponsoren & Partners

De Grote Clubactie

facebook
Naam en logo

Feniks: een vogel uit de as opnieuw geboren

Atletiekvereniging Feniks bestaat in 2016 alweer 10 jaar. Zo’n jubileumjaar is een mooi moment om  nog eens stil te staan bij waar we vandaan komen. 

Ontstaansgeschiedenis in naam en logo beschreven 

De feniks is een mythologische vogel die al beschreven wordt in de Chinese en Oud Griekse mythologie.  De feniks staat symbool voor de herrijzenis. Een feniks gaat aan het eind van z’n leven in vlammen op  waarna vanuit de as een nieuwe feniks opstaat.  Vóór de geboorte van AV Feniks werd ook aan atletiek gedaan in de Bijlmer. Lange tijd zelfs door twee  verschillende verenigingen die ooit als één vereniging begonnen. De eerste atletiekvereniging in de  Bijlmer droeg de toepasselijke naam AV Bijlmer. Op enig moment is van deze vereniging een afsplitsing  ontstaan die bekend werd onder de naam Continental Sport. 

Rokende puinhopen

In het najaar van 2005 besloot het bestuur van AV Bijlmer de vereniging te beëindigen omdat er geen  opvolging gevonden werd voor een aantal bestuursleden en trainers die na jaren lange inzet een stapje  terug deden. Toen dit op stapel stond is door een aantal ouders van jeugdleden besloten om alsnog een  nieuw bestuur te vormen. Hoewel het de bedoeling was een doorstart van AV Bijlmer te maken, kregen  deze ouders niet het vertrouwen van het scheidende bestuur. Zo ontstond een onprettige situatie waarin  de emoties opliepen en die aan de direct betrokkenen de indruk gaf van een flinke rokende puinhoop.   

Een feniks in de Rozemarn

De ouders, vastberaden om door te gaan met een atletiekvereniging, besloten om vanuit de smeulende  resten van AV Bijlmer een nieuwe vereniging op te bouwen: AV Feniks. In 2006, 2007 en 2008 was AV Feniks een jeugdvereniging, die trainde in de gymzaal van De Rozemarn  in Huntum. Vanaf 2009 ging AV Feniks zich daarnaast op de recreatieve loopsport voor volwassenen  richten om zodoende een gezondere balans in de vereniging te krijgen. 

Nelson Mandelapark

Op dat moment waren ook de plannen voor de aanleg van het Bijlmersportpark, waarin een atletiekbaan  werd opgenomen, in een eindstadium. De atletiekbaan zou gebruikt moeten gaan worden door AV Feniks  en Continental Sport. Echter, toen de baan klaar was voor feestelijke ingebruikname in september 2011  bestond Continental Sport niet meer; als gevolg een royement van de vereniging bij de Atletiekunie. AV  Feniks werd in 2011 de enige en trotse gebruiker van de atletiekbaan in het Bijlmersportpark. 

Een naam die de geschiedenis van de vereniging eer aan doet, herrezen uit de as: AV Feniks!


Ogenblik a.u.b. ...